20/5/08

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΟΥ ΚΛΠ.

Επειδή πολλοί μας ρωτούν σχετικά με την διαδικασία μετά από τυχόν θετική πρωτόδικη απόφαση στην υπόθεσή τους, παραθέτουμε εδώ κάποιες χρήσιμες πληροφορίες:

1. Αν η απόφαση πρωτοδίκως είναι θετική, τότε οι εφορίες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν το ποσό που επιδικάζεται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν θ' ασκήσουν έφεση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του Κ.Διοικητικής Δικονομίας, από 7.6.2008 και μετά δεν θα επιτρέπεται έφεση για ποσά 5.000 € και άνω, ΑΛΛΑ δεν είναι γνωστό αν η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις ήδη εκκρεμείς εφέσεις ή όχι.

2. Αν επιδικαστούν τόκοι, θα πρέπει να τονιστούν δύο σημεία:

Πρώτον, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ, οι τόκοι καταβάλλονται με το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας ΚΑΙ ΟΧΙ με το επιτόκιο 6% που ίσχυε για τις απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Παρά ταύτα πολλές Δ.Ο.Υ. συνεχίζουν να καταβάλλουν τόκους με το 6%. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ασκηθεί αγωγή για την διαφορά.

Δεύτερον και σημαντικότερο: Το ποσό που επιδικάζεται επί φορολογικών προσφυγών ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και μόνον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (αλλά επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου) και συνεπώς ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος. ΟΜΩΣ οι τόκοι που καταβάλλονται από τις ΔΟΥ για το κεφάλαιο αυτό ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Γι' αυτό ΝΟΜΙΜΑ παρακρατείται από τις ΔΟΥ το 20% των τόκων έναντι φόρου εισοδήματος επ' αυτών, στην δε φορολογική δήλωση που συντάσσεται για το έτος κατά το οποίο εισπράχθηκαν οι τόκοι, το ποσό των τόκων πρέπει να ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ως εισόδημα (στους κωδ. 507 ή 508: Εισόδημα που δεν εντάσσεται σε άλλη περίπτωση του πιν. 4) και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε να δηλώνεται επίσης στους κωδικούς 605 και 606. Πρέπει επίσης να ζητείται από την ΔΟΥ βεβαίωση ότι παρακρατήθηκε το ποσό αυτό και να επισυνάπτεται στην δήλωση.

3. Τι γίνεται στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση από το Δημόσιο και γίνει δεκτή: Το δημόσιο θα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων αυτών. Γι' αυτό και ισχύει η πάγια συμβουλή προς τους προσφεύγοντες να κρατούν τα χρήματα που θα εισπράξουν ασφαλή και τοκοφόρα (π.χ. σε μια προθεσμιακή κατάθεση) μέχρι τουλάχιστον την τελεσιδικία της υπόθεσης. Μεγάλο θέμα υφίσταται σχετικά με το αν το Δημόσιο θα ζητήσει την έντοκη επιστροφή των χρημάτων αυτών. Οι ΔΟΥ ΔΕΝ γνωρίζουν. Όμως από δική μας έρευνα προέκυψε ότι οι ΔΟΥ δικαιούνται να επιβάλλουν τόκους από τότε που κατέβαλλαν τα ποσά με το επιτόκιο όμως που θα ισχύει τότε για τα έντοκα γραμμάτια Ελλην. Δημοσίου 3μηνης διάρκειας (3,5 - 4% σήμερα). Π.χ. για ποσό 1000 Ευρώ που επιστρέφεται μετά από 3ετία από τότε που καταβλήθηκεμ ο τόκος θα είναι περίπου 120 €. Δεδομένου ότι αρκετές επενδύσεις σε τράπεζες δίνουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ επιτόκιο, το "έντοκο" της επιστροφής δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

4. Τέλος, ενημερώνουμε ότι από 7.6.2008 το παράβολο ΟΛΩΝ των προσφυγών που κατατίθενται αυξάνεται από 5 € σε 25 € και ανάλογα αυξάνεται και το κόστος κατάθεσης κάθε προσφυγής μετά την ημερομηνία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: